torstai 27. lokakuuta 2011

Vahinko ei tule kello kaulassa

Voi torstaiaamu - se päivä jota on odotettu ja odotettu. Mieli oli pirteä, ja ehkä ensimmäistä kertaa ei haitannut edes kellon aikainen herätys. Reippaana ja odottavaisin mielin saavuttiin tontille. Nosturi oli jo paikalla, ja hetkisen päästä näkyi isot rekat suuntaamassa meitä kohden. Oli talopakettipäivä.Aamun pimeys vaihtui kuitenkin nopeasti päivänvaloon ja tavaran purku aloitettiin. Uskomatonta kyllä, niin talon suurelementit kuin autotalli pricuttina oli kahdessa rekassa.


Tavaran purun lomassa tuli Virolainen raksatiimi Lahdesta. Ensi töikseen he asensivat harkon pintaan radonkaistaleen. Radonkaistan tarkoitus on estää radonkaasujen pääsyn maasta. Meillä tosin maaperä on täysin savimaata joka pitää tuon radonkaasun jo muutenkin poissa.


Radonin päälle tuli muovipehmuste. Tämän tarkoitus on tiivistää alajuoksupuu sokkeliin kiinni. Näin saamme niitä aina niin paljon puhuttuja U-arvoja lisää.


Kolmantena kerroksena tuli vihdoin alajuoksupuu. Se lyötiin harjateräksistä läpi ja teräkset käännettiin puuta vasten, tällä saatiin alajuoksupuu lukittua. Myös puiden väliin tuli muovipehmuste takaamaan tiivistyksen.Alajuoksupuun päälle tuli villakaistale, joka lyötiin nitojilla kiinni. Nyt uupui enää suurelementit ja pian talo olisi pystyssä. Elementit tulikin omassa kaukalossa, kolmen kimpassa.


Päätyseinästä aloitettiin. Se nostettiin paikoilleen ja miehet tukivat sen sisältä päin sekä löivät alajuoksupuuhun kiinni.

Suurelementit puristettiin toisiinsa kiinni metkella laitteella, mutta kummasti se rako elementtien välillä tiivistyi olemattomaksi.


Tässä vaiheessa kaikki seinät oli saatu pystyyn ja alkoi kattotuolien nosto. Viimeistä kattotuolia nostettaessa kaikki hommat levisi käsille. Nosturin koukku osui vielä irtonaisena olleeseen viimeiseen kattotuoliin. Tästä seurauksena kattotuoli kaatui kiinnitettyjen päälle. Rymisi alas kuin dominopeli konsanaan.


Jokainen kattotuoli irtosi liitoksistaan, osa kasautui elementtien päälle kellalleen, osa tuli maahan hurjalla vauhdilla. Tuli raksamiehiin liikettä kun seisoskelivat kattotuolien päällä. Talon etuseinä repeytyi auki metrin verran toisesta kulmasta. Luojan lykyksi elementit oli maassa hyvin tuettuja, muuten olisivat kaatuessaan rikkoneet vielä parhaassa tapauksessa sokkelinkin.

Vahinko oli nosturimiehen pienen kämmähdyksen, mutta suurimman osan syystä laitan kyllä raksamiesten niskaan. Kattotuolit oli tuettu olemattomasti. Ei tämmöistä olisi muuten voinut edes tapahtua. Kaikki kattotuolit jouduttiin nostamaan pois ja vahinkojen tarkastus aloitettiin. Onni onnettomuudessa, kukaan ei loukkaantunut.Osa kattotuoleista meni poikki, naulalevyt olivat irronneet puista ja osa kattotuoleista oli yksinkertaisesti säpäleinä. Soitto Omatalon asennusporukan työnjohtajalle, lupasi tulla Turusta huomenna paikalle tarkastamaan tilanteen. Vastaava mestari ei hyväksynyt kerran alastulleiden kattotuolien uudelleen asentamista. Joten huomenna selviää lopullinen tilanne, osa tuoleista menee varmasti uusiksi. Nyt nukutaan yön yli ja huomenna mennään "rauhallisin mielin" jatkamaan projektia.


1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Kaikki takasin tehtaalle ja uudet pikana! Itse en ainakaan hyväksyisi nitkahteneita rakenteita.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...