maanantai 8. elokuuta 2011

Saunasuunnittelua


Viimeksi pähkäilin liesituulettimien kanssa ja nyt olen kovasti pohdiskellut saunaa. Toivomus on ollut alusta asti vastakkainistuttavat lauteet sekä lauteisiin "upotettava kiuas". Tässä muutamia kivoja vaihtoehtoja.Ehdottomasti tuonne kiukaan taakse on saatava joku kivijäljitelmälaatta tms. Tuo kivi juttu on jo ollut pitkään käytössä, ja jotain uutta kaipaisin. Onko kellään mitään hyvää ideaa? Tässä viimeisessä kuvassa on jotenkin hyvin lämminhenkinen ja kodikas tunnelma. Itse tykkään kovasti kun lauteiden alle laitetaan esimerkiksi tuota vaakarimotusta, kun taas toisessa kuvassa ylhäältä päin on vähän liian ankea meininki. Aika paljon tuohon saunan ulkonäköönkin pystyy vaikuttamaan valoilla leikkien. Tuo valaistu vesiastiakin on ihan hauska, mutta en halua mitään muuta kiinteää lauteisiin upotettua kuin tuon kiukaan. 


Meillä mies haluaisi ainavalmiin kiukaan (väittää saunovansa niin usein), itse taas olen tuon Harvian kiven kannalla. Omasta mielestä se on mukavan näköinen ja kuulemma käytössä hyvä.Yksi vaihtoehto tuon Harvian tilalle on tietenkin Helo. Ota nyt sit selvää kumpi on parempi, täytyy varmaan päätös pelata ulkonäön ja hinnan välillä. Muodollisestihan tämä muistuttaa hyvin paljon Harvian kiuasta.Esimerkiksi tästä Ristomatti Ratian muotoilemasta ainavalmiista saunatontusta olen kuullut ainoastaan huonoa. Varsinkin tuollaisessa saunassa missä ei lattiaa näy, vaan myös jalkotila on isoa laudetta ei saunatontun lämpö riitä jalkoihin asti. Kun taas tuossa Harvian kivessä lauteiden alle jää niin paljon kiuasta että lämmittää lattiatasonkin.
Viimeisimpänä mutta ei suinkaan vähäisimpänä yksi ulkonäöllisesti suosikeista on ollut Tulikiven Naava. Vuolukivi kiukaan ympärillä antaa varmasti mahtavat löylyt. Tätä kiuasta ei vaan haluaisi upottaa tuonne lauteisiin, on se sen verran komia. Tätä kiuasta oltiin käytetty myös Kokkolan asuntomessuilla useissa kohteissa, joten uskon sen olevan laadullisesti hyvä.


Yhtenä ideana bongattiin Kokkolasta myös saunasumu. Löylyt sähkökiukailla ovat yleensä hyvin kuivat joten saunasumun tarkoituksena on antaa saunaan lisää kosteutta. Lisäksi saunasumu antaa hetkellisen viilennyksen liian kuumiin löylyihin. Saunasumu liitetään kylmävesiputkeen. Painonappeja on kaksi, jotka asennetaan jalkalauteisiin. Toista nappia painettaessa tulee vesisumua yläsuuttimista, jotka antavat kosteutta ja toisesta napista saa vesisumua kiukaalle.Hinta on 590€ ja se sisältää melkein kaiken tuohon tarvittavan. Lisää: www.saunasumu.fi


Pienenä extrana ajateltiin laittaa saunaan kaiuttimet. Harvialla on hyvät saunakaiuttimet, jotka ovat nimenomaan suunniteltu kestämään tarvittavat olot. Kaiuttimet sijoitetaan lauteiden alle ja tarkoitus olisi että niitä ohjataan meidän kotiteatterin kautta. Se vaatii ainoastaan vahvistimen, jossa pystyy äänen suuntamaan A tai B kaiuttimeen. Eli saunassa olevan ei tarvitse aina kuunnella samaa mitä tv:n katsoja katsookaan. Sitten itse projektiin. Rakennuslupahakemus on nyt vihdoista viimein saatu jätettyä ja syyskuun lopun odottelu alkaa. Voin sanoa että aika moista paperiviidakkoa on viimeiset kaksi viikkoa ollut. Muutaman kerran jouduttu Omatalolta uudeet lupakuvat tilaamaan kun pieniä muutoksia on ilmaantunut. Talon värikin on nyt päätetty ja se on valkoinen. Ikkunat, smyygit ja pielilaudat ovat tumman harmaita, niin ja katto tietenkin musta peltikatto. Nyt kuukauden verran "lepoaikaa" ja syyskuun alusta pääsee tilailemaan kaivureita sun muita perustustarvikkeita ja vihdoin raksatouhut voi alkaa!

2 kommenttia:

Mari kirjoitti...

Harvian kivi on musta nätimpi kun toi Helo. Vaikka molemmat hienoja! Noista saunoista kolmas oli kiva, tosin hieman "pyöreämmillä" muodoilla vielä. Ja noi saunasumut kuulostaa niin huipuilta! Ota semmoset :)

Ulla kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...