maanantai 29. elokuuta 2011

Syksyn lämmittäjä on ehdottomasti takka!


Kun ilma muuttuu viileäksi, lehdet tippuvat puista ja ulkona on pimeää, tarkoittaa se vain yhtä asiaa - syksy on tullut! Ehdottomasti mun suosikki vuodenaika. Aika kynttilöille, huoville, villasukille ja lämpimälle kaakaolle. Ja ensi syksynä tämän kaiken kruunaa vielä tuli omassa takassa. Siispä takkapohdinnat ovat käynnissä ja tässä muutamia mietteitä asiasta.

Ainoana vaihtoehtona ollaan pidetty varaavaa takkaa, vaikka erilaiset sisustustakat ovat kyllä omaan silmään, mutta hyötysuhde niissä on olematon. Varaavalla takalla jos saisi kovilla pakkasilla vähän sähkölaskuakin pienennettyä. Vielä ennen asuntomessuja olin aivan varma että meille tulisi tämä Uuniseppien Halti takka, joko mustalla tai valkoisella kivipinnalla. Olin ihastunut sen yksinkertaisuuteen. Ainoastaan tuosta hormista en ollut kovin innostunut, ja pohjakuvaan meillä piirrettiinkin hormi siitä syystä seinän toiselle puolelle vaatehuoneeseen.


Tämä vaihtoehto jotenkin jäi unholaan, kun Kokkolassa löysin uuden tuttavuuden. Sen jälkeen olenkin alkanut miettimään matalaa, mutta leveää mallia. Tämän tyyppisiä takkaratkaisuja tuntuu olevan kaikki uudet sisustusblogit pullollaan ja ainakin tällä hetkellä se on omakin suosikki vaihtoehto. Tähän vaikutta myös seinä jolle takka tulee. Leveydeltään viitisen metriä ja kattoonkin on matkaa melkein neljä metriä. Joten ainakin omasta mielestä takan täytyy olla seinällä hyvinkin hallitseva, isoon tilaan ei sovi pieni rakennelma.


Tässä muutamia saman tyyppisiä ratkaisuja, poikkeuksena meillä takka tulee olemaan valkoinen. Tausta seinä todennäköisesti laatoitetaan tai sitten rapataan tehosteseinän tyyliin.

 

Tuo valkoinen on todella kaunis, hauska tuo lattiantasossa oleva luukku. 

Takanluukun täytyy olla ehdottomasti matala, mutta mahdollisimman leveä. Mitenköhän pöllähtää tuhkat kun luukun avaa?


Jollain tapaa tuo "halkokolo" kiinnostaa ja uskonkin että jos takkaa paljon polttaa on tuo huomattavasti käytännöllisempi kuin ainainen roudaaminen korissa. Ja kyllähän se tuo vähän lämminhenkisyyttä valkoisen takan ohelle.



 Nämä sisustustakat ovat aivan ihania, ja ehkä yhtenä super suosikkina pidän yllätys yllätys Iittalan takkaa. Olisiko hassua laittaa tällainen lasitetulle terassille? Kyllä varmasti viileän tullen jo tämän näkeminen lämmittäisi.
 Tuolla Iittalan vaihtoehdolla on aika hurja hinta, mutta onneksi muitakin vaihtoehtoja löytyy.





Tämä pallo takka ei ole sisustustakka, vaan puilla lämpiävä. Mutta olisiko ihana lasitetulle terassille?



 Nyt kaivataankin mielipiteitä! Mikä takka osui ensimmäisenä teidän silmään? Ehdotuksia tai suosituksia eri takkavalmistajista? Onko kellään kokemuksia näistä sisustustakoista, onko niistä muuhun kuin silmäniloksi esim. terassille?

sunnuntai 28. elokuuta 2011

Vuoden paras aika edessä - SYKSY ♥

Liian pitkä aika viimeisestä päivityksestä, pahoittelen! Elokuu on muutamaa päivää vaille valmis ja syksy kolkuttelee jo ovella. Kesän päättymisen tunnistaa aina siitä että viimeinenkin työntekijä palaa piakkoin kesälomalta työn äärelle. Tänä vuonna kesä kului vauhdilla, raksaprojektilla saattoi olla jotain tekemistä asian kanssa. Oma loma jäi kokonaan pitämättä, mutta muutamat vapaapäivät ja lyhyet työpäivät riittivät tältä erää oikein hyvin. Torstaina on ensimmäinen päivä syyskuuta, ja raksan aloitus on enää muutaman päivän päässä. Voisiko sitä enempää edes odottaa?


oman pihan pensaat alkaa punertamaan ja lehdet tippuvat puista


 Työrintamalla alkaa pikku hiljaa jouluostojen mietinnät - APUA!! Viikonloppuna saatiin vielä nauttia ihanasta auringosta, mutta tänään se muuttui jo kylmäksi sateeksi. Syksyn tulo tarkoittaa kesäkukkien pois heittämistä ja ensimmäiset kanervat ja callunat saapuvat meillekin jo muutaman viikon päästä. Ennen niitä, saadaan kuitenkin nauttia syksyn upeistä pallokrysanteemeista ja tietenkin mun lemppareista, eli syklaameista. 


 Syksyn tulo tarkoittaa myös Pyhäinpäivää ja joulua. Tarvikeautot pursuaa joulukoreja ja ruukkuja, pukkitikkuja ja muita joulun hömpötyksiä. Muutama kuukausi aikaa tehdä viimeiset hankinnat, joulukuussa kun se on jo liian myöhästä. Tämän joulun ehdoton ykkönen ruukuissa ja istutuksissa on valkoinen ja hopea. Jo viime jouluna se kasvatti ostajakuntaasa ja perinteinen punainen ja kulta saivat siirtyä syrjään. Mielenkiinnolla odottaa mikä tänä jouluna on hittituote, jouluruusu kun valtasi viime vuonna kaikkien sydämen. 

Ensi kerralla luvassa on takkapäivitystä, oma suosikki on jo löytynyt! Syyskuun lopusta päästäänkin vihdoista viimein seuraamaan varsinaista blogin aihetta, eli meidän taloprojektia.

Huomasin pienen virheen asetuksissa, olin estänyt kommentoimisen kaikilta joilla ei ollut tarvittavaa google-tiliä. Tämä asia on korjattu ja palautetta blogista, aihe-ehdotuksia sekä yleistä jutustelua kaivataan.

Syksyisin terveisin -J-

maanantai 8. elokuuta 2011

Saunasuunnittelua


Viimeksi pähkäilin liesituulettimien kanssa ja nyt olen kovasti pohdiskellut saunaa. Toivomus on ollut alusta asti vastakkainistuttavat lauteet sekä lauteisiin "upotettava kiuas". Tässä muutamia kivoja vaihtoehtoja.







Ehdottomasti tuonne kiukaan taakse on saatava joku kivijäljitelmälaatta tms. Tuo kivi juttu on jo ollut pitkään käytössä, ja jotain uutta kaipaisin. Onko kellään mitään hyvää ideaa? Tässä viimeisessä kuvassa on jotenkin hyvin lämminhenkinen ja kodikas tunnelma. Itse tykkään kovasti kun lauteiden alle laitetaan esimerkiksi tuota vaakarimotusta, kun taas toisessa kuvassa ylhäältä päin on vähän liian ankea meininki. Aika paljon tuohon saunan ulkonäköönkin pystyy vaikuttamaan valoilla leikkien. Tuo valaistu vesiastiakin on ihan hauska, mutta en halua mitään muuta kiinteää lauteisiin upotettua kuin tuon kiukaan. 


Meillä mies haluaisi ainavalmiin kiukaan (väittää saunovansa niin usein), itse taas olen tuon Harvian kiven kannalla. Omasta mielestä se on mukavan näköinen ja kuulemma käytössä hyvä.



Yksi vaihtoehto tuon Harvian tilalle on tietenkin Helo. Ota nyt sit selvää kumpi on parempi, täytyy varmaan päätös pelata ulkonäön ja hinnan välillä. Muodollisestihan tämä muistuttaa hyvin paljon Harvian kiuasta.



Esimerkiksi tästä Ristomatti Ratian muotoilemasta ainavalmiista saunatontusta olen kuullut ainoastaan huonoa. Varsinkin tuollaisessa saunassa missä ei lattiaa näy, vaan myös jalkotila on isoa laudetta ei saunatontun lämpö riitä jalkoihin asti. Kun taas tuossa Harvian kivessä lauteiden alle jää niin paljon kiuasta että lämmittää lattiatasonkin.
Viimeisimpänä mutta ei suinkaan vähäisimpänä yksi ulkonäöllisesti suosikeista on ollut Tulikiven Naava. Vuolukivi kiukaan ympärillä antaa varmasti mahtavat löylyt. Tätä kiuasta ei vaan haluaisi upottaa tuonne lauteisiin, on se sen verran komia. Tätä kiuasta oltiin käytetty myös Kokkolan asuntomessuilla useissa kohteissa, joten uskon sen olevan laadullisesti hyvä.


Yhtenä ideana bongattiin Kokkolasta myös saunasumu. Löylyt sähkökiukailla ovat yleensä hyvin kuivat joten saunasumun tarkoituksena on antaa saunaan lisää kosteutta. Lisäksi saunasumu antaa hetkellisen viilennyksen liian kuumiin löylyihin. Saunasumu liitetään kylmävesiputkeen. Painonappeja on kaksi, jotka asennetaan jalkalauteisiin. Toista nappia painettaessa tulee vesisumua yläsuuttimista, jotka antavat kosteutta ja toisesta napista saa vesisumua kiukaalle.Hinta on 590€ ja se sisältää melkein kaiken tuohon tarvittavan. Lisää: www.saunasumu.fi


Pienenä extrana ajateltiin laittaa saunaan kaiuttimet. Harvialla on hyvät saunakaiuttimet, jotka ovat nimenomaan suunniteltu kestämään tarvittavat olot. Kaiuttimet sijoitetaan lauteiden alle ja tarkoitus olisi että niitä ohjataan meidän kotiteatterin kautta. Se vaatii ainoastaan vahvistimen, jossa pystyy äänen suuntamaan A tai B kaiuttimeen. Eli saunassa olevan ei tarvitse aina kuunnella samaa mitä tv:n katsoja katsookaan. 



Sitten itse projektiin. Rakennuslupahakemus on nyt vihdoista viimein saatu jätettyä ja syyskuun lopun odottelu alkaa. Voin sanoa että aika moista paperiviidakkoa on viimeiset kaksi viikkoa ollut. Muutaman kerran jouduttu Omatalolta uudeet lupakuvat tilaamaan kun pieniä muutoksia on ilmaantunut. Talon värikin on nyt päätetty ja se on valkoinen. Ikkunat, smyygit ja pielilaudat ovat tumman harmaita, niin ja katto tietenkin musta peltikatto. Nyt kuukauden verran "lepoaikaa" ja syyskuun alusta pääsee tilailemaan kaivureita sun muita perustustarvikkeita ja vihdoin raksatouhut voi alkaa!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...